Alles wat je moet weten over zomerbanden

Heerlijk! De zomer komt er weer aan. Dat betekent dat het tijd wordt om je banden om te wisselen naar zomerbanden. Ondanks dat je een zomerband bij de eerste oogopslag niet snel kan onderscheiden van een winterband of vierseizoenenband, zit er wel dergelijk erg veel verschil tussen deze autobanden. Helaas onderschatten nog te veel mensen het nut van het wisselen van je band naar een zomerband. Dit zorgt vaak voor vervelende situaties. Om u veilig de zomer door te laten komen, hebben wij alle belangrijke feitjes van zomerbanden op een rijtje gezet. Wilt u uw auto ook zomer klaar maken? Lees dan vooral verder. 

 

Het verschil tussen een zomerband en winterband 

Ten eerste hebben winterbanden duizenden lamellen. Deze lamellen zorgen ervoor dat je optimale grip hebt bij sneeuw en ijzel op het wegdek. Ook het diepe profiel van 4 millimeter zorgt ervoor dat er meer grip ontstaat. De sneeuw komt namelijk in dit profiel te zitten waardoor de band beter grip kan krijgen. Gek genoeg heeft sneeuw veel grip op sneeuw. In de zomer heeft een band geen voordelen aan deze kenmerken. Zomerbanden hebben meer baat bij een profiel van 1,6 millimeter. Daarnaast is de rubbersamenstelling van winterbanden niet geschikt voor warmere temperaturen. Winterbanden slijten namelijk een stuk sneller af wanneer het over de 7 graden is. Doordat zomerbanden breder zijn, een ander profiel hebben en een andere rubberen samenstelling hebben, rijdt u een stuk prettiger en veiliger met zomerbanden.  

 

De voordelen van een zomerband 

Nu de prijs van brandstof zo bizar hoog is geworden wil men er alles aan doen om te besparen. Dit kan onder andere door op de juiste band de rijden. Omdat een zomerband harder is en een minder grof profiel heeft dan winterbanden, verbruik je minder brandstof. Nog een voordeel van het verwisselen van je band in de zomer is de veiligheid. Een zomerband heeft immers meer grip in de zomer. Hierdoor is een remweg een stuk korter. Ook het geluidloos rijden wordt door zomerbanden bevorderd. Alle redenen dus om toch je zomerbanden uit de garage te halen.  

 

Wanneer moet je overgaan tot zomerbanden? 

Wellicht komt het door de naam, maar momenteel denken de meeste mensen dat ze pas bij zomerse temperaturen over hoeven te gaan tot zomerbanden. Toch is dit niet het geval. Omdat zomerbanden al vanaf de 7 graden meer grip hebben, adviseert de ANWB om eerder je banden te verwisselen. Wanneer het een langere periode 7 graden of meer is geweest, mag je ze omruilen. Wil je meer weten over de ins en outs van auto’s of wil je meer weten over het leasen van een auto? Bekijk dan onze website voor alle antwoorden.