Tips voor rijden met sneeuw of ijzel

We zitten nog middenin de winter en helaas kunnen de handschoenen en dikke winterjassen nog niet de kast in. Pakken sneeuw, ijzel en flinke kou komen veel voor tijdens de wintermaanden. Maar hoe houd je hier rekening mee wanneer je met de auto de weg op moet? In deze blog lees je tips over het rijden met sneeuw of ijzel.

1.Een goede voorbereiding is het halve werk

Wanneer de kans groot is dat het gaat sneeuwen of ijzelen, is het verstandig om een aantal items preventief in je auto te leggen. Denk hierbij aan warme kleding of dekens. Mocht je stil komen te staan met de auto, is dit geen overbodige luxe. Daarnaast zijn startkabels, een schep- en ijsschraper handig en gadgets als een zaklantaarn, een volledig opgeladen telefoon en een powerbank. Met deze voorbereidingen voorkom je nare situaties.

2.Houd afstand

Wanneer het sneeuwt of ijzelt kan het verraderlijk glad worden op de weg. De gouden tip: houd afstand. Halveer je snelheid en verdubbel de afstand tot je voorganger. Deze maatregel geeft namelijk extra tijd én ruimte, wanneer je moet anticiperen bij onverwachte gebeurtenissen.

3. Rustig optrekken

Wanneer er sneeuw ligt en je trekt te snel op, dan bestaat de kans dat je wielen vast komen te zitten in de sneeuw. Om dit te voorkomen moet je tijdens het optrekken het gas niet te hard indrukken en laat je de koppeling rustig opkomen. Is er ijzel en voelt de weg als een ijsbaan? Dan raden we aan om op te trekken in de tweede versnelling.

4. Hoe hard moet ik remmen?

Het kan voorkomen dat je onverwachts een noodstop moet maken, dan wil je natuurlijk dat het ABS (antiblokkeersysteem) optimaal functioneert. Wanneer het ABS-systeem naar zijn behoren wekt, remt de auto maximaal af zonder dat de wielen blokkeren. Dit zorgt ervoor dat je kan blijven sturen. Alleen werkt een ABS-systeem bij een maximale rem druk. Dit houdt in dat je de rem tot op de bodem moet intrappen. Een handige tip: ga niet pompend remmen.

5.Controles van tevoren

Daarnaast is het verstandig om een aantal controles uit te voeren voordat je de weg op gaat. Allereerst is het belangrijk dat de bandenspanning van de auto correct is, check deze van tevoren. Daarnaast nog een aantal handige tips:

  • Zorg er voor dat uw schoenen schoon en droog zijn, zodat uw voeten niet van de pedalen glijden.
  • Verwijder van tevoren sneeuw van het autodak, anders kan deze sneeuw je zicht verkleinen bij het remmen.
  • Zorg ervoor dat de ruitenwisservloeistof is gevuld én met voldoende antivries.

Gebruik bovenstaande tips, mocht je tijdens deze slechte weersomstandigheden de weg op moeten. Heb je vragen welke regels gelden voor een huurauto? Neem dan contact op, we helpen je graag verder!