Wanneer winterbanden

Wanneer winterbanden? | Veilig de weg op met Pouw Rent

19-11-2019 – Groningen

Op het moment van schrijven, nog een iets meer dan een maand te gaan en dan is het officieel winter. De temperaturen dalen en de weersomstandigheden zijn behoorlijk onvoorspelbaar. Vanzelfsprekend zorgt dit ook voor meer risico wanneer je de weg op gaat.  Veilig rijden is in de winterperiode van groot belang.

Één van de onderwerpen waar we regelmatig vragen over krijgen zijn winterbanden. En dan met name over de regels.

Hoewel de regels omtrent winterbanden in elk land verschillend zijn. Zetten wij bij Pouw Rent het grootste deel van de auto’s vanaf oktober over op winterbanden.

 

Wanneer winterbanden in Nederland

Winterbanden zijn niet verplicht in Nederland. Toch is het voor de veiligheid op weg wel belangrijk dat je ervoor kiest om te rijden met winterbanden in de winterperiode. Maar wanneer is eigenlijk het moment om de zomerbanden te verruilen voor winterbanden?

Regel: wanneer winterbanden verwisselen

‘Indien de temperatuur daalt naar ongeveer 7 graden Celsius adviseren wij om de zomerbanden in te wissel voor winterbanden.’

De praktijk wijst uit dat dit meestal in de maanden oktober tot (en met) april van toepassing is

LET OP: In een aantal landen om ons heen is het wél verplicht om met winterbanden te rijden (bijvoorbeeld in Oostenrijk, Duitsland en Frankrijk). Ga je naar het buitenland? Check dan van te voren of winterbanden verplicht zijn. Meteen weten hoe het zit? Je leest het verderop in deze blog.

 

Geen winterbanden onder je eigen auto maar wel naar buitenland? HUUR een auto van Pouw>>>>>

 

Wanneer winterbanden in het buitenland

Winterbanden in het buitenland

Hieronder hebben we per (buur-)land uiteengezet wat de regels zijn omtrent winterbanden in dat land. Zo ga jij goed voorbereid op reis.

Winterbanden Duitsland

In Duitsland zijn winterbanden verplicht. Echter is er geen vaste periode waarin winterbanden verplicht zijn. De periode is variabel. De verplichting gaat in, wanneer er sprake is van winterse omstandigheden. Deze zogenaamde ‘winterse omstandigheden’ zijn:

  • Ijzel/hagel
  • Gladheid door sneeuw of sneeuwmodder
  • Gladheid door ijs of rijp

Ga je in de periode Oktober – April naar Duitsland? Neem dan het zekere voor het onzekere en zorg dat je de weg op gaat met winterbanden.  Heb je zelf geen winterbanden? Huur dan een auto>

Winterbanden Frankrijk

Net als in Nederland hanteert ook Frankrijk geen verplichting voor winterbanden. Echter wordt het ook in Frankrijk aangeraden om te rijden met winterbanden wanneer er sprake is van winterse omstandigheden.

Ga je naar de sneeuw of naar een gebied waar kans is op winterse omstandigheden? Kies dan ‘gewoon’ voor winterbanden.

Winterbanden België

Net als in Nederland en Frankrijk zijn winterbanden in België niet verplicht. Ook hier wordt aangeraden om te rijden met winterbanden wanneer er sprake is van winterse omstandigheden. Zeker wanneer je naar heuvelachtige gebieden zoals de Ardennen gaat.

Winterbanden Luxemburg

Luxemburg hanteert dezelfde regels als Duitsland. Winterbanden zijn verplicht bij winterse omstandigheden. Dit geldt ook wanneer je op doorreis naar een andere bestemming bent.

Deze zogenaamde ‘winterse omstandigheden’ zijn:

  • Ijzel/hagel
  • Gladheid door sneeuw of sneeuwmodder
  • Gladheid door ijs of rijp

Winterbanden Oostenrijk

In Oostenrijk zijn winterbanden verplicht tussen 1 november en 15 april verplicht. En dat is niet het enige. Ook buiten deze periode kunnen winterbanden verplicht zijn, met name in de bergen. Deze verplichting wordt aangegeven middels een bord.

N.B. Ga je de bergen in? Denk dan ook aan sneeuwkettingen.

Winterbanden Zwitserland

In tegenstelling tot Oostenrijk, Duitsland en Luxemburg kent Zwitserland gek genoeg geen verplichting voor winterbanden.

Ondanks het feit dat er geen regels zijn omtrent winterbanden, raden we je wel in Zwitserland te rijden met winterbanden. Enerzijds vanwege de veiligheid en anderzijds vanwege de boete die staat op:

‘het veroorzaken van hinder op de openbare weg door gebruik van banden die onvoldoende grip bieden’.

Een trip naar Zwitserland op de planning? Dan adviseren wij, ondanks dat het niet verplicht is, toch écht om wel winterbanden te gebruiken.

 

Veiligheid voor alles bij Pouw Rent

Veiligheid op de weg is onze ogen ontzettend belangrijk. Wij zijn dan ook van mening dat je beter goed voorbereid de weg op kunt gaan.

Op basis van deze overtuiging, kiezen wij er dan ook voor om het grootste gedeelte van onze auto’s vanaf oktober over te zetten op winterbanden. Dit geldt voor zowel onze shortlease auto’s als de particuliere en zakelijke verhuur.

Of het nou een kleine persoonswagen , verhuiswagen of personenbusje betreft, al onze auto’s zijn voorzien van winterbanden.  Gaat u op wintersport en huur je bij ons een auto? Dan zorgen wij dat je ook nog eens voorzien bent van sneeuwkettingen.

Huur een auto bij Pouw