Bereid je auto voor op de winter: tips voor een winterklaar voertuig

De winterse kou vraagt om extra aandacht voor je auto. Met de juiste voorbereiding kun je ervoor zorgen dat je auto moeiteloos de winterse omstandigheden trotseert. In deze blog delen we handige tips om je auto winterklaar te maken, zodat je veilig en zonder zorgen de koude maanden tegemoet gaat. 

Wanneer winterbanden wisselen 

Een van de belangrijkste stappen om je auto winterklaar te maken, is het wisselen van je banden. Zodra de temperatuur onder de 7 graden zakt, is het tijd om over te schakelen op winterbanden. Deze banden bieden betere grip en stabiliteit op besneeuwde en gladde wegen, waardoor je veiliger kunt rijden. 

Auto ontdooien 

Voor een vlotte start op koude ochtenden is het essentieel om je auto goed te ontdooien. Gebruik een ijskrabber om de vooruit en zijruiten vrij te maken van ijs en sneeuw. Vergeet ook niet de achterruit en de buitenspiegels. Laat de motor draaien terwijl je dit doet, zodat de verwarming helpt bij het ontdooien. Gooi nooit warm water over je autoruit! Door het temperatuurverschil kan de ruit namelijk barsten.  

Handrem bevroren? Zo los je het op  

Een veelvoorkomend probleem in de winter is een bevroren handrem. Voorkom dat je handrem vastvriest door hem niet aan te trekken bij het parkeren in koude omstandigheden. Als het toch gebeurt, probeer dan voorzichtig heen en weer te wiebelen met de auto terwijl je de handrem losmaakt. In extreme gevallen kan het helpen om warme lucht te richten op het gebied rond de handrem. Heeft je auto een elektrische handrem? Dan levert vorst geen problemen op, omdat zulke systemen niet met kabels maar op stroom werken. Deze kun je dus wel gewoon gebruiken in de winter.  

Houd deurrubbers soepel 

Vaak over het hoofd gezien, maar cruciaal tijdens de winter: deurrubbers. Smeer deze in met een speciale rubberstick om ze soepel te houden en bevriezing te voorkomen. Hierdoor sluiten de deuren goed en verminder je het risico op vastgevroren deuren, wat een veelvoorkomend ongemak kan zijn in koude temperaturen. 

Controleer de conditie van je accu 

In de wintermaanden wordt je accu extra belast. Lage temperaturen verminderen de prestaties ervan, wat kan leiden tot startproblemen. Controleer daarom regelmatig de conditie van je accu, vooral als deze al wat ouder is. Overweeg het gebruik van een druppellader om de accu op peil te houden als je de auto langere tijd niet gebruikt. Vermijd ook het maken van alleen maar korte ritjes, omdat deze de accu niet voldoende de kans geven om op te laden.  

Een zorgvuldig voorbereide auto voor een zorgeloze winter 

Door je auto winterklaar te maken, ben je goed voorbereid op de uitdagingen die de winter met zich meebrengt. Een zorgvuldig onderhouden voertuig betekent niet alleen een veiligere rijervaring, maar ook minder stress en ongemakken tijdens winterse weeromstandigheden.